VRT-Diversiteitstrofee voor televisieprogramma ‘Ben ik familie van’

Image: 

Het televisieprogramma 'Ben ik familie van' - wereldwijd het eerste programma waarin kinderen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis - kreeg een Diversiteitstrofee van de VRT. Voor dit programma werkte Ketnet samen met Familiekunde Vlaanderen. We zijn als samenwerkingspartner natuurlijk zeer blij met deze mooie erkenning!

'Ben ik familie van' is een onderdeel van het grootouderproject van Ketnet. In het programma gaan zes kinderen op zoek naar hun roots. Want misschien hebben ze wel een beroemde voorvader of zijn ze verwant met bekende naamgenoten? Samen met wrapper Leonard Muylle beleven ze spannende avonturen, ontrafelen ze mysterieuze geheimen en pluizen ze zo, beetje bij beetje, hun stamboom uit.

Volgens het VRT-persbericht draagt de jury het programma een warm hart toe omdat het "verschillende generaties verbindt en ook mensen met een migratieachtergrond op een natuurlijke manier laat mee doen. 'Ben ik familie van' is daar een mooi voorbeeld van. Oma’s en opa’s duiken op in de speurtocht en de expert genealogie van het programma is een vrouw [historica Aline Sax, nvdr]. Bovendien is de VGT-gebruiker in de voorbeeldclip een moedertaalspreker die als rolmodel voor dove kinderen kan dienen."

Met de uitreiking van de Diversiteitstrofeeën wil de openbare omroep zijn programmamakers aanmoedigen om bewust en creatief om te gaan met diversiteit en de collega’s, die dat het afgelopen jaar gedaan hebben, in de bloemetjes zetten. Elke VRT-medewerker kon radio- en tv-programma’s en digitale projecten nomineren. Uiteindelijk koos een professionele jury – met vertegenwoordigers van GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede – de winnaars. (BRON: websites VRT, FARO en eigen berichtgeving)