Vlaamse Stam 2 (2017): woongeschiedenis

Image: 

In navolging van het zeer geslaagde voorbije congres van Familiekunde Vlaanderen te Brugge op 25 maart 2017 staat het tijdschriftnummer Vlaamse Stam 2 (2017) in het teken van woongeschiedenis.

Bij het samenstellen van een stamboom of bij de reconstructie van een familiegeschiedenis komen we onvermijdelijk ook terecht bij de woonplaats van onze voorouders kijken. Hoe en waar woonden ze? Bestaan er digitale databanken met historische kaarten? Waar kan je bronnen vinden omtrent huizengeschiedenis in steden?

U leest er alles over in dit nummer.

De volgende topics komen allemaal aan bod: huizenonderzoek in Antwerpen, het gebruik van de inventaris bouwkundig erfgoed voor genealogische doeleinden, de bronnen over woongeschiedenis uit het Ancien Régime, huttenbewoners in het Brugse Vrije anno 1665, de afzittende vrijlaten van het Brugse Brije (1567-1570), de Mouvement de la Population et de l’État Civil (1841-1976), de geografische verspreiding van de nazaten De Lathouwer, melaatsheid in Heist (1570-1650) en nog zoveel meer!

We zijn ook de ‘vaste waarden’ niet vergeten, zoals de DNA-column van dr. Maarten Larmuseau, de rubrieken ‘Beelden uit het verleden’, de nieuwsberichten, Genealogie Digitaal en de aankondiging van enkele nieuwe publicaties.

Kers op de taart is het bijzondere interview met Jan Van den Broeck, alias Johnny Ronaldo, de bezieler achter circus Ronaldo. Hij getuigt over zijn bijzondere vorm van familie- en woongeschiedenis in de circuswereld.

Wil u meer weten over Vlaamse Stam of denkt u eraan zich te abonneren op ons tijdschrift? Zie: http://familiekunde-vlaanderen.be/tijdschrift