Overzicht van de familietijdschriften in het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem

Image: 
Overzicht van de familietijdschriften in het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem

Op zaterdag 24 mei 2014 organiseert FV Regio Deinze het jaarlijks congres van Familiekunde Vlaanderen. Het congresthema luidt ‘Familietijdschriften: van idee tot realiteit’.

Ter gelegenheid van dit congres, bieden we u een digitaal overzicht aan van alle familietijdschriften die werden gedeponeerd in het Documentatie- en studiecentrum te Merksem. Een aantal van deze familietijdschriften zullen ook tentoongesteld worden tijdens het congres op 24 mei 2014.

Het uitgeven van een familietijdschrift heeft onmiskenbaar voordelen. Zo kan een onderzoek dat nog niet af is in gedeelten worden gepubliceerd. Er kan een hechte band met familieleden (naamgenoten) worden opgebouwd en nieuwe familiegegevens kunnen snel worden aangevuld. Bovendien kan de kostprijs zeer laag gehouden worden indien men opteert voor een digitaal familietijdschrift dat verstuurd wordt via e-mail.

Toch zijn er ook nadelen: er moet steeds weer veel tijd worden geïnvesteerd in het samenstellen van een nieuw nummer, er dient een behoorlijke voorraad publiceerklaar materiaal beschikbaar te zijn én te blijven en er is veel tijd en energie nodig voor het zoeken en vinden van naamgenoten en familieleden.

De inventaris ‘familietijdschriften’ in het Documentatie en studiecentrum te Merksem omvat ruim 269 verschillende familietijdschriften, deels gedeeltelijke en vaak ook volledige jaargangen uit geheel België. Ook familietijdschriften uit onze buurlanden zijn aanwezig. Misschien is er ook een familietijdschrift voorhanden dat handelt over uw voorouders of verwanten? Neem dus zeker eens een kijkje op de lijst !

Meer informatie omtrent familietijdschriften verneemt u op het congres 2014 en in het congresnummer van het tijdschrift Vlaamse Stam (nr. 2, 2014).

Overzicht van de familietijdschriften die in het Documentatie- en Studiecentrum te Merksem bewaard worden