Contact | Word lid | Vlaamse Stam | Bezoeken | Pers
Kinderen toegelaten: hoe organiseer ik een gezinsvriendelijke erfgoedactiviteit?
Hoe ziet een gezin anno 2015 eruit? Wat zijn hun noden en wensen? Waarmee moet je rekening houden als je een gezinsvriendelijk aanbod wil ontwikkelen? Hoe kan je jouw erfgoed aantrekkelijk voorstellen aan families? Hoe verzin je een origineel intergenerationeel aanbod? Hoe begeleid je dit? Hoe promoot je jouw gezinsactiviteit op de Erfgoeddag, de Open Monumentendag of het Open Kerkenweekend?
In deze vorming staan we stil bij al deze vragen. Je krijgt een heleboel algemene ‘tips & tricks’ en gaat naar huis met concrete ideeën voor een gezinsvriendelijk aanbod voor jouw volgende erfgoedevenement.
Begeleiding
De vorming wordt gegeven door Chris Ferket van Mooss vzw (www.mooss.org), een organisatie voor actieve kunst- en erfgoededucatie. Mooss heeft een jarenlange ervaring in het ontwikkelen van erfgoedprojecten voor kinderen, jongeren en gezinnen en het geven van vormingen aan erfgoedwerkers.
Doelgroep
Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over het specifiek ontwikkelen van activiteiten voor gezinnen wensen te verwerven (niet voor gevorderden in doelgroepgericht werken).
Voorbereiding
Om zo concreet mogelijk te kunnen werken tijdens de vorming vragen we dat iedere deelnemer informatie (teksten, foto’s, voorwerpen …) meebrengt over het eigen erfgoed.
Praktische informatie
De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u tot 21u30. Het is telkens dezelfde vorming die in de vijf provincies georganiseerd wordt. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Vooraf inschrijven is verplicht via het inschrijvingsformulier op http://www.heemkunde-vlaanderen.be/kinderen-toegelaten-hoe-organiseer-ik-een-gezinsvriendelijke-erfgoedactiviteit/.
Deelnemen kost 5 €. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus kinderen toegelaten + naam deelnemer’. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.
Data en locaties
- Woensdag 16 september 2015
CC De Muze, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder
CC De Muze is de lokale partner in Limburg voor deze vorming.
- Maandag 21 september 2015
Bistro Komisfeu, Ontvoeringsplein 2, 2800 Mechelen
Met dank aan Familiekunde Vlaanderen Regio Mechelen
- Maandag 28 september 2015
Vrijwilligerscentrale Stad Brugge, Kraanplein 6, 8000 Brugge
Erfgoedcel Brugge is de lokale partner in West-Vlaanderen voor deze vorming.
- Maandag 5 oktober 2015
Bisschopshuis, Bisdomplein 1, 9000 Gent.
De vzw Monumentale Kerken Gent is de lokale partner in Oost-Vlaanderen voor deze vorming.
- Dinsdag 13 oktober 2015
Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
Deze vorming is een organisatie van Erfgoed in de praktijk, het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag en Open Kerkenweekend) organiseren deze vijf partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen. Zo waren er reeds cursusavonden rond tentoonstellen voor beginners, het promoten van activiteiten, ideeën genereren om een erfgoedverhaal te presenteren, interactief rondleiden, … Vanaf begin 2015 kreeg dit gezamenlijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk.