Familiekunde Vlaanderen blikt terug op een zeer geslaagd congresweekend (25-26 maart 2017)

Image: 

 

Tijdens het weekend van 25-26 maart 2017 was Brugge eventjes de genealogische hoofdstad van België. In een schitterende erfgoedlocatie, het Belfort, hadden immers het jaarlijkse congres van Familiekunde Vlaanderen en de derde editie van de Dag van de Familiegeschiedenis plaats. FV Regio Brugge viert immers dit jaar haar 50-jarige bestaan als afdeling van Familiekunde Vlaanderen en deed dit in stijl.

Een tweedaagse genealogische beurs met talrijke standhouders verwelkomde de bezoekers. Het congres op zaterdag was een recordeditie, met meer dan 300 belangstellenden. De presentaties omtrent woon- en familiegeschiedenis, gegeven door Pieter Beyls, Wilfried Devoldere, Martin Lievens en Jan Dhondt, boeiden zichtbaar het publiek.

Tijdens het ceremonieel deel ontving Johan Vandeghinste (FV Regio Brugge) een plakket honoris causa voor al zijn verdiensten binnen onze vereniging. Gouverneur Carl Decaluwé bedankte via een videoboodschap de vrijwilligers van FV Regio Brugge voor de overhandiging van zijn kwartierstaat en wenste hen nog veel succes toe. Voorzitter Wilfried Devoldere sprak in zijn dankwoord grote waardering uit voor de afscheidnemende bestuursploeg van FV en voor de congresorganisatoren.

Daarna werden de congresdeelnemers verwacht in het prestigieuze stadhuis te Brugge voor een verwelkoming door burgemeester Renaat Landuyt. De burgemeester was aangenaam verrast door het onaangekondigde geschenk dat FV Regio Brugge voor hem in petto had: zijn kwartierstaat. Een receptie in de salons van het stadhuis was de kers op de taart van een zeer mooie congresdag.

 De Dag van de familiegeschiedenis op zondag kende eveneens veel succes. De presentaties door Davy Verbeke, Maite De Beuckeleer, Marc Van den Cloot, Annelies Coenen en Robert Philippo toonden de geïnteresseerden de weg naar het onderzoek van hun familiegeschiedenis. De talrijke vragen die aan de sprekers na hun voordracht gesteld werden, illustreerden dat de belangstelling voor genealogisch onderzoek sterk leeft. Vrijwilligers van FV Regio Brugge en de vele standhouders waren paraat om allerlei genealogische vragen en problemen te beantwoorden.

We danken de organisatoren en medewerkers van dit uitstekend verlopen congresweekend van harte voor hun inzet!