Crowdfunding: hoe zorg je ervoor dat het publiek mee investeert in jouw erfgoedproject?

Image: 

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert.  Een win-win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? En welke soort projecten hebben doorgaans kans op slagen?  

Voor deze vorming werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten in Brussel begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt.  Tijdens deze interactieve vorming krijg je eerst uitleg over de verschillende soorten van crowdfunding gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. In een tweede gedeelte gaan jullie zelf aan de slag en vertrekken jullie met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten.

Heb je reeds concrete ideeën voor een crowdfundingproject? Laat ons deze dan zeker op voorhand weten. Wie weet gaan onze lesgevers er mee aan de slag.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over het thema wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u tot 22u. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties worden georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje.
Vooraf inschrijven is verplicht via de website van Heemkunde Vlaanderen (http://www.heemkunde-vlaanderen.be/crowdfunding/)
Deelnemen kost 5 €. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus crowdfunding + naam deelnemer’.
Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Data en locaties

Maandag 8 mei 2017

Stadsmuseum Gent STAM
Bijlokesite Godshuizenlaan 2 – 9000 Gent
www.stam.be

Donderdag 11 mei 2017

Openbaar depot voor de Kunsten OPEK
Vaartkom 4 - 3000 Leuven 
www.opek.be

Donderdag 8 juni 2017

Herita
Oude Beurs 27 - 2000 Antwerpen
www.herita.be

Deze vorming is een organisatie van Erfgoed in de praktijk, het gezamenlijk vormingsaanbod van Heemkunde Vlaanderen, FARO, Herita, Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag en Open Kerkendagen) organiseren deze vijf partners laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen.