Ben ik familie van? Genealogie op kindermaat

Image: 

Dit najaar wordt op Ketnet (VRT) het gloednieuwe programma ‘Ben ik familie van?” uitgezonden.

Dit is een televisieprogramma waarbij kinderen op zoek gaan naar een (al dan niet beroemde) voorouder. Ze ontdekken zo een fascinerende episode uit hun eigen familiegeschiedenis. Familiekunde Vlaanderen hielp de kinderen en de programmamakers op weg naar de bronnen en trad op als gids in deze boeiende zoektocht.

Er komen zes historische deelthema’s aan bod, waarvan we de inhoud helaas nu nog niet mogen verklappen om het spannend te houden voor de kinderen die het programma graag willen bekijken.

Familiekunde Vlaanderen werkte op diverse wijze mee aan de totstandkoming van dit programma. Onze vrijwilligers zochten genealogische informatie op en gaven advies in een (rijks)archief, bij hen thuis of in één van onze documentatiecentra. Op die manier leerden de deelnemende kinderen op korte tijd heel wat bij over genealogie en familiegeschiedenis. Hopelijk vormt dit voor hen en vele kijkertjes de aanzet om verder op zoek te gaan naar hun familiaal verleden.

‘Ben ik familie van?’ is slechts één van drie nieuwe televisieprogramma’s die kaderen in het grotere Ketnet-project ‘Kleinkinderen en grootouders’. Met dit overkoepelende project wil de VRT grootouders en kleinkinderen meer met elkaar laten communiceren. Het thema familiegeschiedenis is daarom een perfect middel om deze dialoog op gang te brengen. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Ben ik familie van?’, vanaf dit najaar (november-december 2015), te zien op televisiezender Ketnet.