Vlaamse Stam 2023 nr 1

Image: 

Midden februari verschijnt het eerste nummer van Vlaamse Stam voor 2023.

Het werd een gevarieerd nummer met vaste waarden zoals de DNA-column van prof. Maarten Larmuseau (is jouw lookalike verre familie?), de fotorubriek van Peter Eyckerman en, na een jaar afwezigheid, een nieuwe aflevering van ‘Oproepen tot erfgenamen in de Gazette van Gend’ (1801) en een vervolg van de reeks huwelijkscontracten uit de Brugse protocollen van de vierschaar uit de 16de eeuw.

Jean-Jacques van Ormelingen brengt een bijdrage over de familie Francken uit het Zuid-Limburgse Rutten. Johan Van Lysebettens beschrijft het avontuur van Nicolas Leysbeth in de kolonie San Tomas in Guatemala, met lijsten van alle Belgische emigranten die zich daar in de loop van de 19de eeuw hebben gevestigd.

Het nummer bevat ook de teksten van vijf voordrachten die op 14 oktober 2022 in Brugge gehouden werden op een studiedag over de West-Vlaamse kasselrijarchieven, in samenwerking met het Rijksarchief. Poorterij, wezerij, wettelijke passeringen, processen … de kasselrijarchieven zijn bijzonder rijk aan genealogisch interessante documenten.

Tenslotte brengen we een korte biografie en uitgebreide kwartierstaat  van een zeer bekende Vlaming, de Oostendse muzikant Arno Hintjens.