Nieuwe Canvas-reeks 'Kinderen van de collaboratie'

Image: 
Nieuwe Canvas-reeks 'Kinderen van de collaboratie'

Vanaf dinsdag 7 november 2017 wordt op Canvas een nieuwe historische reeks uitgezonden, met als titel ‘Kinderen van de collaboratie’.

Deze zesdelige reeks focust op de getuigenissen van personen wiens ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitse bezetters.

Ze zijn nu naar schatting met zo’n 300.000, de kinderen van de Belgen die na WO II verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met Nazi-Duitsland: hoe beleefden ze die periode als kind? Welke impact heeft dit aspect uit hun familiegeschiedenis gehad op hun persoonlijkheid en hun latere leven? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen tijdens ‘Kinderen van de collaboratie’.

Historicus Koen Aerts (UGent) zorgde voor de wetenschappelijke begeleiding. De getuigenissen van de nabestaanden worden voorzien van historische duiding en geïllustreerd met filmmateriaal dat soms nog nooit eerder is getoond. De bedoeling van dit programma is om het thema collaboratie te kaderen in de historische én huidige context en om het bespreekbaar te maken.

De reeks belooft de nodige emoties teweeg te brengen, zeker voor personen die hiermee geconfronteerd werden (of worden) in hun eigen familiegeschiedenis.

Kinderen van de collaboratie – CANVAS – vanaf dinsdag 7 november om 21.15u