Dossier: misdaad. Vlaamse Stam 3 (2017)

Image: 
Dossier: misdaad. Vlaamse Stam 3 (2017)

Het laatste nummer van het tijdschrift voor familiegeschiedenis, Vlaamse Stam, is er eentje om te sidderen en te beven. Het nummer draait immers helemaal rond genealogie en misdaad. Je vindt er heel wat voorbeelden van misdadigers en misdrijven die een familiegeschiedenis kunnen kleuren.

Jan de Lichte en de bokkenrijders zijn natuurlijk bekende voorbeelden van criminelen uit het verleden, maar ook veel andere burgers – misschien zelfs ook uw voorouders? - hebben het één en ander op hun kerfstok. We lezen intrigerende verhalen over overspel, moord, vechtpartijen en identiteitsfraude.

In de DNA-rubriek wordt een hardnekkige hypothese ontkracht in verband met het frequent voorkomen van ‘Spaans DNA’ in Vlaanderen. Denk je ook Spaans bloed te hebben, dan loont het zeker de moeite deze column te lezen. De fotorubriek (Beelden uit het verleden) focust op unieke foto’s van misdaders uit de 19de eeuw.

Bronnen voor misdaadgeschiedenis – die toelaten niet zo voorbeeldige voorouders op het spoor te komen – worden niet vergeten. Zo zijn er bijvoorbeeld bijdragen omtrent de gevangenisarchieven, vierschaarvonnissen en processen-verbaal evenals over de archiefbronnen omtrent misdaad tijdens het Ancien Regime.

Verder vinden we in Vlaamse Stam 3 (2017) nog interessante bijdragen omtrent familiearchieven in het Rijksarchief Kortrijk, omtrent de Brabantse familie Van Hamme en nog veel meer interessants.

Met dit nummer in de hand ben je helemaal klaar voor de ontdekkingstocht naar de duistere kantjes van je voorouders…

Wil u dit tijdschriftnummer bestellen of zich abonneren op ons tijdschrift?
Surf dan even naar https://familiekunde-vlaanderen.be/tijdschrift