Vooruitblik op het Congres 2016 en de tweede editie van de Dag van de Familiegeschiedenis

Image: 

Het 51ste congresweekend van Familiekunde Vlaanderen op 20 en 21 februari 2016 wordt zonder twijfel een unieke editie.

Voor het eerst werken we voor de organisatie van ons congres en de tweede editie van de Dag van de Familiegeschiedenis samen met onze Waalse collega-genealogen van GéniWal. Zij organiseren tegelijk met ons congresweekend hun tweejaarlijkse genealogische salon Généatica 2016, wat dus samenvalt met onze genealogische beurs die traditioneel tijdens het congresweekend plaats heeft.

Om die reden is het Congres 2016 en de tweede editie van de Dag van de Familiegeschiedenis te gast in Waver, thuisstad van premier Charles Michel. Tijdens het weekend van 20 en 21 februari fungeert het stadhuis van Waver en het aanpalende klooster als aangename congreslocatie.

Op minder dan twee maanden tijd zijn alle beschikbare plaatsen voor standhouders tijdens de genealogische beurs (Généatica) toegewezen. Dit is een ongeëvenaard record ! Niet minder dan 50 organisaties, professionele genealogen en andere genealogische dienstverlenende verenigingen hebben hun aanwezigheid reeds toegezegd, waaronder ook het Rijksarchief en deelnemers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen. Indien u voorouders buiten Vlaanderen heeft, is dit een uitzonderlijke gelegenheid om meer informatie te verkrijgen over genealogische bronnen binnen en buiten België.

 Het 50ste Congres van Familiekunde Vlaanderen - op 14 maart 2015 in het FelixArchief te Antwerpen - had als thema ‘Belgische oorlogsvluchtelingen naar Nederland en Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Maar tijdens de Grote Oorlog bevonden zich veel landgenoten ook in Duitsland en Frankrijk. Dit waren zowel vluchtelingen, soldaten als dwangarbeiders. Hun verhaal komt aan bod tijdens het 51ste Congres van Familiekunde Vlaanderen, dit keer te Waver op zaterdag 20 februari 2016. Sprekers Arnold Preneel, Wilfried Devoldere en Donald Buyze zetten de bronnen omtrent deze Belgen in het buitenland in de kijker.

Veel aandacht zal tijdens het Congres van Familiekunde Vlaanderen in 2016 gaan naar de historische banden en migraties tussen Vlaanderen en Wallonië. Journalist Guido Fonteyn is een expert op dit vlak en hij neemt u graag mee op ontdekkingstocht naar de boeiende historische uitwisselingen tussen beide Belgische landsdelen.

Robert Philippo vertelt het verhaal van de migratiepatronen tussen de Zuidelijke-Nederlanden en Frankrijk in de periode 1500-1700 en FV-voorzitter Marc Van den Cloot geeft de recentste stand van zaken in het genetisch-genealogisch DNA-onderzoek.

Inschrijven voor het congres kan binnenkort via de website www.familiekunde-vlaanderen.be/genealogiezondergrenzen

De tweede editie van de Dag van de Familiegeschiedenis – op zondag 21 februari 2016 – is opnieuw gratis toegankelijk voor iedereen. Het is de ideale gelegenheid om het onderzoek naar voorouders buiten Vlaanderen te beginnen of te hervatten. Liliane Hierro wijst u de weg naar Europese genealogische bronnen die via internet toegankelijk zijn. Voorouders in Groot-Brittannië ? Marie Cappart geeft nuttige tips voor genealogisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Heeft u (deels) Poolse roots ? Dan loont het zeker de moeite om de presentatie van Marc Philippe Christol bij te wonen. Tenslotte geeft het Rijksarchief in België u een overzicht van alle digitale bronnen en de toegankelijkheid hiervan.

Kortom, het weekend van 20 en 21 februari 2016 wordt een niet te missen hoogmis voor genealogisch onderzoek in binnen- én buitenland. We kijken er alvast naar uit u te mogen verwelkomen in Waver ! Soyez le bienvenu !